De lekkerste bieren voor bij de gourmet

Nog maar even en het is weer Kerst: het feest van tradities. Met zijn allen bij de kerstboom, uitbundig dineren en dagen van tevoren al eindeloos luisteren naar oude kersthits. Een vaste traditie is het gourmetten met Kerst. Je kunt er met het boodschappen doen bijna niet omheen: gourmetschalen. De keuze is reuze: vlees, vis en groente. Een gemakkelijke en gezellige traditie, voor jong en oud. Maar wat zijn nou de lekkerste bieren voor bij de gourmet? Wij zochten het voor je uit.

bierflesjes

Vleesgerechten

Hamburgers
Bij hamburgers kun je het beste een Pale Ale drinken. De bitterheid van dit biertje snijdt zo door het vet en zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.

Biefstuk
Biefstuk drink je het best met een Red Ale of een Porter. Een stuk biefstuk is namelijk best zwaar, en rijk aan verschillende smaken. Dat maakt het een prima combinatie met wat zwaardere bieren.

Varkenshaas
Varkenshaas is het lekkerste in combinatie met een Dunkelweizen, zwaar blond (zoals Delirium Tremens) of Tarwebok. Bij varkensvlees schuilt het geheim in de zachte mout zoetheid, dat met een fruitige toets aansluit bij de lichtzoete vleessmaak.

Ossenhaas
Ossenhaas paart het best met een goede dubbel. Deze biertjes zijn zoet, maar ook zwaar. Een goede combinatie met het rode vlees.

Lamsvlees
Lamsvlees is het lekkerste met een zoete en kruidige tripel, zoals Grolsch Kruidige Tripel. De stevige smaak van lamsvlees komt namelijk goed tot zijn recht met een kruidig en stevig tegenwicht.

Kipfilet/kipdijfilet
Kipfilet of kipdijfilet is heerlijk in combinatie met een tripel. Dit biertje smaakt niet bitter, volmondig en zoetig met vaak tonen van rijp geel en gedroogd fruit. Dat combineert heerlijk met kip.

Wild
Bij wild, zoals eendenborstfilet of hertenbiefstuk, drink je een dubbel biertje. Denk aan bijvoorbeeld een La Trappe dubbel. De meeste wildgerechten hebben namelijk een uitgesproken smaak, en daarom is het verstandig om ook voor een stevig biertje te gaan, zodat deze blijft levelen met het gerecht.

Visgerechten

Met vis kun je het beste gaan voor een Blond biertje. Dit omdat visgerechten vaak een uitgesproken smaak hebben. Ga bijvoorbeeld voor een La Chouffe of La Trappe Blond. Witvis, zoals kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius, drink je het best met witbier, zoals een Jopen Nederwit of een Hoegaarden wit.

Groenten

Lichte groenten, zoals courgette en kool, smaken heerlijk in combinatie met een licht witbiertje. Een Tripel sluit goed aan bij groene, smaakvolle groenten en bij paddenstoelen past beter een donker biertje.

Biertjes drinken cadeau doen?

Bier drinken is voor velen geen straf. Hoe leuk is het, om voor de aankomende feestdagen een High Beer bon cadeau te geven aan iemand? Verras je geliefde, je oom, je collega of je neef met een High Beer cadeaubon. Lever de bon in bij geselecteerde restaurants en geniet van verschillende speciaalbieren met allerlei lekkere hapjes. Dat cadeau valt gegarandeerd in de smaak!

Geschreven op: 11 november 2022
Anne
Redactie highbeer.nl
Als Content Medewerker werkt Anne onder andere aan het schrijven van blogs voor HighBeer.nl