Wat is witbier?

Waarschijnlijk heb je op een zonnige middag op het terras wel eens kennis gemaakt met een witbier. Dit vriendelijke, lichte biertje wordt over het algemeen erg gewaardeerd. Vooral in de zomermaanden wordt er vaak een witbiertje opengetrokken. Maar wat is witbier eigenlijk precies? Wij zochten het voor jou uit.

Gisting

Witbier is een biersoort die behoort tot de speciaalbieren. Dit merk je vooral bij het gistingsproces. Bovengisting, of ook wel hoge gisting genoemd, is een manier van gisting waarbij het gist naar boven drijft. Dit is een lastig proces waarbij het moeilijk is om de juiste smaak te krijgen, maar bij deze gisting is het wel mogelijk om de meeste smaken toe te voegen. En dat merk je wel bij de fruitige, citrus smaak van dit bier.

Witbier

Smaak en ingrediënten

Witbier is een fris biertje met veel koolzuur. Dit maakt het een echt zomers bier. Deze smaken komen naar voren doordat ongebrande mouten als basis worden gebruikt. Daarnaast wordt er ook vaak tarwe, kruiden en citrus zoals sinaasappelschil toegevoegd. Hierdoor krijgt het bier een zoete, frisse smaak. Witbier is meestal ongefilterd, waardoor het een troebel uiterlijk heeft.

Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,8 en 5,7 procent, daarnaast heeft het een vrij lichte kleur en is niet echt bitter.

Waar komt witbier vandaan?

Dit biersoort is al zo’n 400 jaar oud en komt oorspronkelijk uit België. Het is niet duidelijk waarom dit bier witbier heet. Er wordt gezegd dat het het afstamt van weitbier, waarin het Oud Hollandse woord weit – dat tarwe betekent – zit. Anderen zeggen dat doordat de kleur van het bier erg licht is, het ‘wit’ bier genoemd wordt.

Witbier is geen Weizen

Velen denken dat witbier en Weizen hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Het grootste verschil zit in de regelgeving van de Weizen. Weizen moet volgens de Duitse (bier)regelgeving voor tenminste 50% uit tarwe bestaan. Daarnaast mag het alleen graan, hop en water bevatten, geen andere ingrediënten. Voor witbier geldt dit niet, hier bestaat namelijk geen regelgeving voor. Hier zit vaak ook nog citrus, koriander en andere kruiden in.

Trek gekregen in een witbiertje? Geniet tijdens een High Beer van een proeverij van verschillende biersoorten in combinatie met lekkere snacks.

Geschreven op: 20 februari 2020
Marel
Redactie HighBeer.nl
Als Content Marketeer werkt Marel aan redactionele teksten en artikelen voor HighBeer.nl
Voeg jouw restaurant toe En trek nieuwe gasten aan! lees hier meer over de voordelen