Wanneer is bier speciaalbier?

Al het pils is bier, maar niet al het bier is pils. Én al het speciaalbier is bier, maar niet al het bier is speciaal(bier). Heh, maar wat is het dan wel? Je zou kunnen zeggen dat pils en speciaalbier beide ‘biersoorten’ zijn. Wij leggen uit wanneer een bier een speciaalbier is of een pilsner.

Biertap

Verschil tussen speciaalbier en pils

Bier is eigenlijk een verzamelnaam voor alle biersoorten. Veel mensen denken dat bier en pils hetzelfde zijn, maar dat is eigenlijk niet zo. Het meest herkenbare verschil tussen pils en speciaalbier is dat pils smaakt naar het ‘normale bier’ en dat speciaalbier een smaakje heeft. Maar het belangrijkste verschil is eigenlijk dat de bieren een andere gisting hebben. Speciaalbieren zijn bovengistend en pilsner is bijna altijd ondergistend.

Ondergisting (Pils)

Ondergisting, ook wel lage gisting genoemd, is een manier van gisting waarbij het gist naar beneden drijft. Deze gisting vindt plaats bij lage temperaturen tussen de 4 en 12 graden celcius. Ondergisting duurt langer dan bovengisting, omdat het minder bevattelijk is voor bacteriën. Dit proces is daardoor voorspelbaarder en gemakkelijker voor brouwerijen.

Pils

Bovengisting (speciaalbier)

Bovengisting, of ook wel hoge gisting genoemd, is een manier van gisting waarbij het gist naar boven drijft. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 25 graden celcius. Dit is een lastig proces waarbij het moeilijk is om de juiste smaak te krijgen, maar bij deze gisting is het wel mogelijk om de meeste smaken toe te voegen.

Speciaalbier

Soorten speciaalbier

Er zijn heel veel soorten speciaalbier, er zijn meer dan 2000 verschillende soorten op de markt. Al deze bieren hebben een verschillende smaak; zoet, fruitig, bitter of krachtig. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten speciaalbier waar alle losse speciaalbieren onder vallen, zoals: Blond, Amber, Dubbel, Tripel of Witbier. Als je een grote bierkaart krijgt bij in een kroeg, dan kun je aan de hand van deze namen inschatten hoe hoog het bier in alcoholpercentage is (Tripel is tussen 7% – 10%) en hoe het ongeveer smaakt. Toch heeft elke brouwerij een ander proces waardoor elk speciaalbier weer anders smaakt. Als jij wil weten welk speciaalbier het beste bij je past, kun je het beste maar zoveel mogelijk proeven (een echte straf..).

Bekijk de leukste locaties om een gezellige High Beer te reserveren.

Geschreven op: 9 december 2019
Marel
Redactie HighBeer.nl
Als content marketeer werkt Marel aan redactionele teksten en artikelen voor HighBeer.nl