Wat is kriekbier?

Kriekbier is een Belgisch fruitbier, op basis van lambiek of geuze. Kriekbier is vernoemd naar de Belgische benaming voor zure kersen: krieken. Het bier heeft een zeer fruitige smaak, doordat er in de meeste kriekbiertjes maar liefst 25% echt fruit in verwerkt zit. Over het algemeen is de smaak van kriekbier friszuur. En dat maakt kriekbier een heerlijke dorstlesser en een ware zomervriend!

Waarom kriekbier?

Neem plaats op een terras na een lange en warme dag en bestel een kriekbiertje. Door de friszure smaak en en een laag alcoholpercentage, is je dorst gelest. Geniet van dit heerlijke biertje uit een tulpglas, waardoor het aroma van het bier goed blijft hangen.

Waar komt dit bier vandaan?

Aan het eind van de negentiende eeuw zijn kriekbieren ontstaan, toen lokale boeren uit de Belgische regio Pajottenland zure kersen uit eigen boomgaard gingen toevoegen aan het bier van de plaatselijke lambiekbrouwerijen. De populariteit van dit biertje steeg enorm, toen de rijke Belgen dit biertje ontdekten tijdens hun uitstapjes naar het platteland. De kersen (krieken) kwamen uit het plaatsje Schaarbeek in België, vlakbij Brussel. Tegenwoordig zijn de krieken hier zeldzaam.

Hoe wordt kriekbier gemaakt?

Traditionele kriek wordt gemaakt op basis van Lambiek bier. Vervolgens wordt kriekbier bereid door krieken toe te voegen aan de houten vaten waarin de lambiek wordt gegist. Dit gebeurt vaak wanneer de lambiek al zo’n drie tot achttien maanden heeft gerijpt. Middels gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop wordt lambiek gebrouwen. Het bier gist spontaan met wilde gisten uit de buitenlucht, in eikenhouten vaten. De kriek wordt na negen maanden gefilterd en gebotteld. Het rijpt vervolgens verder in de fles, middels lage gisting. Omdat bij deze verdere gisting een hoge druk komt kijken, zit kriekbier in kleine champagne flessen.

Lekkere kriekbiertjes

Er zijn talloze merken kriekbier te koop. Wij hebben een selectie gemaakt van de drie beste kriekbiertjes. Natuurlijk geldt wel dat iedereen zijn of haar eigen smaak heeft. Probeer daarom vooral verschillende soorten kriekbier en bepaal wat jouw favoriet is. Mort Subite Kriek Lambic is een van de bekendere, frisse en fruitige biertjes gemaakt met verse krieken. Het is een verrassend smaakvol bier, met in de afdronk een klein zuurtje. Liefmans Kriek-Brut is een frisrijpe blend met de smaken van amandel en hout. Het biertje is bruinrood en heeft een stevige, maar verfijnde schuimkraag. Tot slot is er nog de Boon Kriek. Dit biertje is friszuur, fruitig biertje gemaakt met zure krieken. Het biertje bevat 4% alcohol, waardoor het een geschikt terras biertje is.

Waar drink je dit bier bij?

Door de fruitige smaak van kriek bier, valt het goed te combineren met verschillende soorten eten. Drink bijvoorbeeld een kriek biertje bij salades of bij zachte kazen, zoals brie of feta. Een stuk chocoladetaart of een smeuïge brownie past ook goed bij kriekbier.

Niet zo’n fan van kriekbier?

Is kriekbier niet jouw ding? Geen probleem! Misschien ben je meer fan van donker bier of blond bier. Weet je niet zo goed wat jouw favoriete soort bier is? Ook dat is geen probleem! Misschien is een High Beer dan wel wat voor jou. Dat is een kleine bierproeverij met verschillende soorten speciaalbier en hapjes. Bekijk alle High Beer locaties bij jou in de buurt en boek die proeverij met je vrienden. Ook leuk om cadeau te doen met de High Beer cadeaubon. Geniet ervan!

Geschreven op: 16 januari 2023
Anne
Redactie HighBeer.nl
Als content medewerker werkt Anne o.a. aan het schrijven van blogs voor HighBeer.nl