Wat is donker bier?

Bij donkere dagen hoort donker bier. In de winter eten we ander voedsel dan in de zomer, en dat is net zo met drinkgewoonten. Als het buiten kouder wordt, kies je niet snel voor een fris witbiertje. Dan kies je eerder voor een glas wijn of een glas whiskey. Gelukkig zijn er genoeg bieren die passen bij het winterseizoen. Deze donkere bieren zijn vaak sterker, voller en kruidiger van smaak. Dubbel, Bock, Stout, Abdijbier, Quadrupel zijn allemaal soorten donker bier.

Guinness Donker Bier

De verschillen tussen lichte en donkere bieren komen vooral door de grondstoffen welke zijn gebruikt tijdens het productieproces van bier. Er zijn veel mensen die denken dat donker bier meer alcohol bevat, omdat donker bier smaakt als een ” zwaar” bier en een donkere kleur heeft. De donkere kleur komt echter van de kleur van de mout. Het soort mout geeft namelijk een verschil in kleur van licht en donker bier. Het is dus niet zo, dat donker bier meer alcohol bevat dan licht bier.

Waarom donker bier?

Wil je rustig genieten van een alcoholische versnapering, bij het haardvuur? In de winter, met kaarsjes om je heen, met fijne achtergrondmuziek en mooie gesprekken met je vrienden of familie? Ga dan voor donker bier. Deze bieren geven namelijk een intensere smaak af dan de meeste lichte bieren. Hierdoor heeft een donker biertje vaak een intensere smaak dan een licht biertje. Het past daarom perfect bij het winterweer. Daarnaast bevat donker bier ook grote hoeveelheden vitamine B3, B6 en B8.

Waar komt dit bier vandaan?

Als basis voor donker bier werd vaak bier gebruikt waarbij de gisting niet helemaal gelukt was, of dunbier (wat je krijgt door het filteren van de restanten in een filterkuip). Beide soorten bier waren niet lekker. Doordat er suikers aan deze bieren werden toegevoegd, was het uiteindelijk wel te drinken. Oorspronkelijk komt het concept voor donker bier uit Engeland. Hier werd namelijk in de 17e eeuw al donker bier gemaakt. Toch is het daarna wel afgenomen in belangstelling. Landen zoals België en Nederland begonnen ook met het produceren van donker bier, en doen dit nog steeds tot op de dag van vandaag. Pas in de 20e eeuw werd donker bier weer populair in Engeland. Het is ook zeker te bestellen in een echte, Engelse pub. Misschien ben je ook wel bekend met de Engelse brown ale, dat is een typisch donker Engels biertje.

Lekkere, donkere bieren

Er zijn genoeg soorten donker bier. Een van de meest verkocht donkere bieren ter wereld, is Guinness. Maar Hertog Jan Grand Prestige, Jopen Bokbier of La Trappe Trappist quadrupel zijn ook voorbeelden van lekkere, donkere biertjes. Natuurlijk geldt hierbij wel dat iedereen zijn of haar eigen smaak heeft. Probeer daarom vooral verschillende soorten donkere bieren en kijk, ruik en proef zelf wat je ervan vindt. Geniet rustig van elke slok en ontdek nieuwe smaken en aroma’s. Misschien vind jij wel een nieuwe favoriet!

Waar drink je donker bier bij?

Er zijn een aantal gerechten die extra lekker smaken met een goed glas donker bier ernaast. Zo is het heerlijk in combinatie met harde & oude kazen (kaasplankje), eend, wild en bij desserts met veel chocolade en karamel.

Is donker bier niet jouw ding?

Is donker bier niet jouw ding? Dat kan. Dan probeer je toch gewoon iets anders? Misschien valt een tripel of blond bier wel beter in de smaak. Als je kennis wil maken met verschillende soorten speciaalbier is een bierproeverij of een High Beer een aanrader. Bekijk alle High Beer locaties bij jou in de buurt en boek die proef met je vrienden of familie van verschillende bieren in combinatie met lekkere snacks. Geen bier liefhebber? Geen probleem! Ga dan voor een High Wine.

donker bier

Geschreven op: 30 december 2022
Anne
Redactie HighBeer.nl
Als content medewerker werkt Anne o.a. aan het schrijven van blogs voor HighBeer.nl