Veel mensen die gaan genieten van een aantal lekkere hapjes, trekken hier graag een fles wijn bij open. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wist je dat bier ook heel goed met eten te combineren is? Bier kent een veel groter smaakspectrum dan wijn. Het smaakspectrum van bier ontstaat door de oneindige mogelijkheden aan mouten, hoppen, kruiden en gisten die tijdens het brouwproces gebruikt worden. In deze blog geven we je graag uitleg over een aantal verrassende bier-spijs combinaties.
Bier is enorm goed te combineren met eten, maar veel mensen begrijpen niet goed hoe dat in elkaar zit. We leggen het je graag uit! Bier dekt namelijk alle 5 basissmaken af: zout, zoet, zuur, bitter en umami. Het smaakspectrum van bier is 7 keer zo groot als dat van wijn. Je kunt bier dus enorm goed combineren met bepaalde gerechten, om zo te zorgen voor een ware smaakexplosie. Dit worden bier-spijs combinaties genoemd, net zoals dat je wijn-spijs combinaties hebt. Het proces waarin je eten en drinken gaat combineren en op zoek naar een smaakexplosie, wordt dan weer foodpairing genoemd.
In principe gelden er twee simpele regels bij het combineren van bier en gerechten: serveer lichte bieren bij lichte gerechten, serveer zwaardere bieren bij stevige gerechten. Een inkoppertje, toch? Daarom is er ook nog een andere methode: de ABC-methode. Dit zijn drie verschillende manieren om bier-spijs combinaties te maken.
Blauwe schimmelkaas is erg goed te combineren met een Kriek biertje. Het frisse en zoetzure aspect van een Kriek tekent prima af tegen het zoute en scherpe van de schimmelkaas.
Krab, oesters, kreeft en andere schelpdieren zijn goed te combineren met de chocolade toetsen van een Porter biertje. Door deze combinatie te maken, ervaart je mond een smaakexplosie van chocola en zout.
Een IPA is goed te combineren met cheesecake. Hierbij geldt namelijk dat hoe verser de gebruikte hop is, hoe meer aroma en smaak je terug proeft van de hopsoorten. Een IPA is vaak fruitig, maar toch bitter.
Een IPA biertje kan goed tegen de rijke, sterke smaak van pulled pork.
Bij een pittig gerecht, zoals Thaise curry, kun je het best een biertje drinken dat de pittigheid verzacht. De zachte mouten van bijvoorbeeld een Stout bier temperen de hitte van het gerecht.
Bovenstaande opties zijn een aantal voorbeelden van verrassende bier-spijs combinaties. Let er echter wel op dat vooral de eigen smaakervaring en smaakvoorkeur de belangrijkste leidraad vormen voor het combineren van bier met gerechten. Je moet vooral veel proberen, kijken, ruiken en proeven. Eet smakelijk en proost!
Ben je enthousiast geworden van deze verrassende bier-spijs combinaties? Haal dan vooral de hapjes en de biertjes in huis, nodig wat vrienden uit en organiseer jouw eigen High Beer! Een High Beer is zeer geschikt voor bijvoorbeeld een verjaardag, een vriendenuitje of een vrijgezellenfeest. Meer een wijn liefhebber? Geen probleem! Bekijk dan de mogelijkheden voor het organiseren van een High Wine.