Hoe organiseer je jouw eigen High Beer?

Niets is leuker dan met je vrienden een avondje bier proeven onder het genot van snacks. Je kunt natuurlijk een High Beer reserveren bij Berghotel, Whakamarie of een van de andere leuke locaties die High Beer aanbiedt. Maar je kunt natuurlijk ook thuis je eigen High Beer organiseren met heerlijke snacks. In dit artikel geven we jou de beste tips hoe je een geslaagde High Beer avond organiseert.

Soort bier

Er zijn veel verschillende soorten bieren, in verschillende smaken en met verschil in alcoholpercentage. Je vrienden hebben waarschijnlijk allemaal een persoonlijke voorkeur, maar deze avond komt alles voorbij. Het is belangrijk om de proeverij rustig op te bouwen. Wanneer je begint met zwaar bier proef je de verschillende smaken minder goed. Een licht biertje heeft vaak subtielere smaken, die na een zwaar biertje niet meer opvallen. Begin bijvoorbeeld met een Weizener Witbier of een frisse Corona, deze zijn laag in alcoholpercentage en hebben een subtiele smaak. Vervolgens bouw je het alcoholpercentage en kleur van het bier rustig op. Kies bijvoorbeeld voor een Vedett of Chouffe IPA, een India Pale Ale, deze hebben kenmerkende fruitige, bloemige geuren en een licht bittere smaak. Blond Bieren zoals Leffe Blond of La Trappe Blond hebben een lichtzoete smaak, waarbij fruitig en bitter in balans zijn. Om over te gaan naar wat donkerder bier kun je kiezen voor Bockbier. Dit Duitse bier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en hoger in alcoholpercentage. De volgende ronde mag een nog zwaarder en bruiner biertje zijn. Grimbergen Dubbel of Keizer Karel Robijn zijn Dubbel bieren. Aan Dubbel bier wordt meer graan toegevoegd, wat zorgt voor meer suikers en een hoger alcoholpercentage. Na Dubbel Bier komt Tripel bieren, de zwaardere broer van blond bier. Tripel bier heeft vaak geen donkerder kleur dan Dubbel, maar wel een hoger alcoholpercentage. Als laatst kun je een Stout biertje serveren, waarbij het alcoholpercentage kan oplopen tot ruim 13%. Het is een heel donker bier met dikke schuimkraag met een zware en bittere smaak, kies bijvoorbeeld voor Gulden Draak Imperial Stout of Porter.

Glazen

Bij elke bierstijl hoort een bijpassend glas. Nu kun je allerlei soorten bierglazen kopen, want die heb je waarschijnlijk niet standaard in huis, of je kiest dezelfde glazen voor elk soort. Het is belangrijk dat de glazen die je gebruikt niet te groot zijn. Tijdens een High Beer kun je veel verschillende soorten bieren proeven en het is niet de bedoeling dat de alcohol voor negatieve effecten zorgt. Daarnaast gaat het om het ontdekken van smaken, hiervoor is een kleine hoeveelheid bier genoeg. De bieren kun je schenken in speciale bierproefglazen. Deze glazen hebben een soort tulpvorm, onderaan zijn ze breder dan bovenaan. Echter, je kunt ook prima gebruik maken van wijnglazen.

glas

Hoe beoordeel je een biertje?

Door elk biertje op dezelfde manier te beoordelen, kun je de smaak en je mening over het bier beter bepalen. Het is belangrijk om eerst te kijken naar het bier. Welke kleur heeft het? Hoe is de schuimlaag? Hoe helder is het bier? Daarnaast is het belangrijk om de geur van het bier in je op te nemen, door het inademen van het bier met je neus. Bij het proeven kun je bepalen welke ingrediënten je proeft. Probeer het bier langzaam over je tong te laten gaan, zodat je de verschillende smaken kunt associëren.

Hapjes

Bij een High Beer horen natuurlijk bijpassende hapjes. Bij de lichte smaak van Weizen bier past een zoute smaak. Zo gaan vissnacks, nacho’s of borrelnootjes goed in combinatie met lichte biertjes. Bij een IPA biertje kun je kiezen voor vleessoorten, zoals Iberische Ham of een pittige worst. Of zet de frituurpan aan en vul hem met vlammetjes. Om de kruidige smaak van Blond bier te ervaren, kun je het best een neutrale snack ernaast serveren. Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje. Dubbel bier is wat zoeter en combineert dus goed met chocolade truffels, maar ook geitenkaas is een lekker hapje bij dit biertje. Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie. Hapjes met chilipeper, noten en zeezout zijn daarom goede combinaties, maar ook wildvlees, romige kazen en zelfs vanille-ijs is lekker bij Stout bier.

Hapjes

Extra tips

Om de avond nog leuker te maken kun je een thema geven aan de avond, bijvoorbeeld blind proeven. Waarbij één iemand weet welk bier er wordt geschonken en de rest blind moet proeven. Of beoordeel het bier per ronde op smaak, geur, kleur en schuim en houd scores bij. Noteer allemaal wat je van het bier vindt en bekijk aan het eind van de avond wat de uitslag is en welk bier het beste beviel.

Is het organiseren van een High Beer toch te veel gevraagd of word je liever geserveerd? Bezoek dan een HighBeer.nl en ontdek de leukste High Beer locaties in jouw omgeving.