Wat is IPA bier?

Speciaalbieren zijn razend populair en daardoor zijn er ook veel varianten op de markt. Een van deze varianten is de IPA, of te wel de India Pale Ale. Een biertje met een hoppige smaak dat oorspronkelijk uit Engeland komt.

Waar komt dit speciaalbiertje vandaan?

Over de herkomst van de IPA zijn verschillende verhalen, waarvan er eentje teruggaat naar de 17e eeuw. De naam India Pale Ale heeft dit bier te danken aan de overzeese kolonie India, waar de Britse soldaten de orde bewaarden. De Britse soldaten mochten één glas bier per dag, waardoor ze verlangde naar het bier van thuis. Aangezien de boottocht van Engeland naar India ongeveer 5 maanden was, kon normaal bier dit niet overleven. Maar de Britten waren niet zo snel van hun stuk te krijgen. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam met het idee om bier te brouwen met meer hop en een hoger alcoholpercentage, waardoor het langer houdbaar was. Later bleek dat er eerder al een IPA bier was gemaakt, maar het bier van George Hodgson was veel populairder. Pas vanaf begin jaren 80 werd de IPA ook gebrouwen in Amerika.

IPA bier

Hoe smaakt IPA bier?

Dankzij het hogere alcoholpercentage en de hop, is dit een heel smaakvol biertje geworden. Het bier is hierdoor bitter, maar ook proef je veel fruitige tonen. De meeste IPA bieren hebben een alcoholpercentage tussen de 5,5 en 7,5 en zijn goudkleurig. Er zijn verschillende soorten IPA’s, zoals de Englisch IPA, de American IPA en de Imperial IPA. De smaakt is ook bij elk IPA bier weer een klein beetje anders.

Waar smaakt dit bier goed bij?

Aangezien IPA bier een vrij heftige en bittere smaak heeft, past het niet overal bij. Dit bier is lekker bij gerechten die ook erg gekruid zijn of een sterke smaak hebben. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan blauwe kaas, geroosterd vlees of hapjes uit de frituur.

Wil jij graag meer weten over speciaalbieren? Lees dan ook ons artikel: wanneer is bier speciaalbier? 

IPA bier

Geschreven op: 8 januari 2020
Marel
Redactie HighBeer.nl
Als content marketeer werkt Marel aan redactionele teksten en artikelen voor HighBeer.nl