Bieren die kleur geven aan regenachtige dagen

De sneeuw is gesmolten en het ijs is gedooid. We hebben behoefte aan het voorjaar. Kom maar op met die hogere temperaturen en die zonnige dagen! En dat merken we niet alleen aan ons humeur, onze kledingkeuze en ons eetgedrag, maar ook aan de keuze van bier. Die winterbieren laten we in het schap staan en we gaan op zoek naar iets anders. Iets verfrissends: een lekker biertje dat kleur geeft aan de regenachtige dagen.

regenachtige dagen bier

Van winterbier naar herfstbier

In winterbier vind je de echte winterse smaken, bijvoorbeeld door verschillende kruiden zoals kaneel, kruidnagel, zoethout, speculaas, piment, spar of jeneverbessen. De sneeuw is weg gesmolten en het ijs is gedooid. Ook al ligt het voorjaar nog in het verschiet, schieten de krokussen met deze temperaturen langzaam de grond uit. We hebben behoefte aan langere dagen, hogere temperaturen en meer zon. Voorlopig kunnen we nog veel grauw en regenachtig weer verwachten. Maar dat neemt niet weg dat we toe zijn aan het voorjaar. Hierdoor nemen we afscheid van de winterbieren en komt er plaats voor herfstbieren en voorjaarsbieren.

Bockbier

Wat is nou een echt herfstbiertje? Wij denken dan meteen aan Bockbier. Wij weten natuurlijk ook wel dat het al herfst is geweest, maar kijk eens naar buiten. Het is regenachtig, grauw weer en er liggen grote plassen op de grond. Als je niet beter wist, zou het herfst kunnen zijn. Met een beetje geluk zitten er wel wat zonnige dagen tussen. Dit weer vraagt dus om lekker Bockbier. Ga bijvoorbeeld voor Texels Bock, Brugse Zot Bok of Kompaan Bock.

Tripels

Even lekker opwarmen na een flinke regenbui? Dan staat de Tripel voor je klaar; een lekker zwaar biertje met veel smaak. Een Tripel heeft een alcoholgehalte van 7 tot 10 procent. Ook al is dit een zwaar biertje, is die toch lekker weg te drinken dankzij zijn zoete karakter. De meeste Tripels hebben een lichte kleur, een soort goudblond. Als je dus voor een Tripel wil gaan om jouw dagen wat kleur te geven, dan heb je genoeg keuze. Onze favoriete zijn: Tripel Karmeliet, Tripel Kasteel en Duvel Tripel. Die bieren houden jou wel warm.

Te vroeg voor een Lentebock?

Zit er een heerlijke zonovergoten dag bij? Dan kun je er best wel stiekem een lente biertje bij pakken. Ook al duurt het nog even voordat we het voorjaar echt mogen verwelkomen, kunnen we er wel al een beetje naartoe leven. Sommige lentebieren komen pas op de markt als de lente echt begint. Gelukkig zijn er ook veel wel nu al verkrijgbaar. Waar een herfstbok robijnrood tot donker van kleur is, is een lentebok blond tot amberkleurig. De herfstbok heeft een stevige moutige karamelsmaak, terwijl een lentebok een fruitige en hoppige smaak heeft. Een lentebok is een lekker fris biertje wat goed past bij de voorjaarszonnestralen. Dat is dus een prima biertje om het zonnetje mee in huis te brengen.

Meer biersoorten?

Zit jouw favoriet er nog niet tussen? Dan kun je natuurlijk nog even verder zoeken. Er zijn zoveel verschillende soorten. Weet jij bijvoorbeeld al het verschil tussen bier en speciaalbier?

regenachtige dagen bier

Geschreven op: 17 februari 2021
Marel
Redactie HighBeer.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en artikelen voor HighBeer.nl