Wat is Saison bier?

Oedipus Mannenliefde, Grolsch Blond Saison, Nevel Erve en Saison Dupont zullen bij de meeste reguliere bierdrinkers geen belletje doen rinkelen. Toch zijn dit grote namen binnen een nieuwe trend in bierland: Saison. Vandaag vertellen we je meer over dit Belgische biertje.

Saison bier

Saison bier

Een Saison bier is blond van kleur met een alcoholpercentage tussen de 5 en 8 procent. Het gebruik van een speciale, gretige gist zorgt ervoor dat de Saison een vrij droog en bruisend biertje is. Hoewel de hierboven genoemde kenmerken vaststaan zijn er bij de smaak van een Saison minder regels. De enige regel voor de smaak van een Saison is dat deze niet zoet zou mogen zijn. Verder mag dit speciale biertje dus iedere smaak hebben, van fruitig tot bitter, net hoe de brouwer het wil hebben. Deze brouw-vrijheid zorgt dan ook voor het mysterieuze imago en de verrassing die rond dit soort bier hangt. Iedere keer dat je een nieuw merk Saison proeft is een weer heel anders.

De geschiedenis

De oorsprong van Saison bier ligt in het 19e eeuwse Walloni├ź, verder is er weinig (officieel) bekend over dit mysterieuze biertje. Zo gaat het verhaal dat het biertje en de naam (Saison = seizoen) voortkomen vanuit de Belgische boeren die dit bier in de winter zouden hebben gebrouwen om dit in de zomer aan de seizoensarbeiders die op het land werkten te serveren.

Een tweede theorie is dat de Saison voortkomt uit de professionele brouwerijen in Luik en dus niets te maken had met het boerenleven. Waar dit geheimzinnige biertje echt vandaan komt laten we voor nu maar in het midden. Wij zijn al lang blij dat het bestaat en we er lekker van kunnen genieten!

Wanneer drink je Saison bier?

Om de smaak zo goed mogelijk naar voren te laten komen drink je de Saison uit een tulpvormig bierglas en serveer je het op een temperatuur van 6 tot en met 8 graden celcius. Dit verrassende biertje smaakt goed in combinatie met kaassoorten als zacht gerijpte geitenkaas of brie. Ook sluit het goed aan bij mosselen of vis (vooral in combinatie met citroen!) Wat betreft vleesgerechten passen vooral gevogeltes als kip of kalkoen goed bij de smaken die dit biertje te bieden heeft.

Help! Waar moet ik beginnen?

Enkele populaire Saisons waar je goed geïntroduceerd wordt tot dit speciale bier zijn de volgende:

  • Oedipus mannenliefde
  • Grolsch Blonde Saison
  • Dupont Saison

Klinkt dit biertje voor jou toch niet heel aantrekkelijk of wil je graag nog meer lezen over allerlei soorten bier? Kijk dan eens bij de Tripel of blond bier!

saison bier

Geschreven op: 6 september 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian blogs en andere content voor HighBeer.nl.