High Bierproeverij: Jopen Wit en IPA

Vandaag duiken we in de wereld van Brouwerij Jopen. In ons eigen Haarlem worden de lekkerste Jopen bieren gebrouwen. Bij kozen twee mooie bieren uit en die hebben we geproefd. Wil je meer te weten komen over Brouwerij Jopen én over wat wij van de bieren vonden? Lees dan verder.

Jopen

Hoe is Jopen ontstaan?

In de 14e eeuw was Haarlem al een van de grootste brouwerssteden van Nederland. Het bier werd in grote biervaten van 112 liter, ook wel ‘Jopen’ genoemd, vervoerd. De bierbrouwsels bleven ontwikkelen en de verkoop stijgt en stijgt. In de 18e wordt de markt voor bier steeds kleiner en loopt de productie terug. In 1994 is het tijd om het Haarlemse bier weer het leven in te blazen. Oude recepten worden opgezocht en Brouwerij Jopen (vernoemd naar de biervaten) opent de deuren.

Sinds 2010 wordt er bier gebrouwen in de Jopenkerk, waar je ook terecht kunt in het grand café en restaurant. Daarnaast wordt het bier ook gebrouwen op twee locaties in de Haarlemse Waarderpolder. In 2017 krijgt Jopen (als eerste Nederlandse craft-brouwer) een bierflesje met Haarlem en Holland erop. Tot heden brouwt Jopen verschillende bieren met als motto: ’Anything but boring’.

Jopen

Verschillende bieren

Jopen brouwt allerlei verschillende bieren, waarvan wij er twee hebben uitgekozen. We zijn gegaan voor een witbiertje en een Neipa. Dit zijn lekkere zomerse bieren die wij graag in het zonnetje wilde proeven. We zetten Jopen Adriaan wit uit 1999 tegenover Blurred Lines Neipa uit 2019.

Jopen Adriaan Wit

We beginnen met het lichtste biertje. Adriaan Wit heeft sinds kort een nieuw uiterlijk gekregen. Het uiterlijk doet eer aan de smaak. Het ziet er fris en speels uit en met de letters op de hals van de fles verdient Jopen ook een pluspunt. Het ziet er goed uit. Tijd om te kijken hoe het bier ruikt. Zoet, fruitig, sinaasappel? Er worden verschillende dingen geroepen. Uiteindelijk blijkt het te gaan om een ‘fruitig aroma van sinaasappel, korianderzaad en vanilletonen’. Dan zaten we toch best wel in de buurt. Na ruiken komt proeven! Sinaasappel wordt weer genoemd, iemand zegt appel en citrus. Jopen beschrijft het zelf als: ‘Zeer zacht van smaak met frisse fruitige smaken van sinaasappel’. In de afdronk proefden we nog een piepklein bittertje en wat fruittonen. Wat vonden wij hiervan? Zeker een lekker biertje voor in de zomer. Erg fris en veel fruitige tonen, maar niet te zoet. Wij zijn erg tevreden over dit witbiertje.

Jopen Adriaan Wit

Blurred Lines Neipa

Dit is een van de nieuwere bieren van Jopen. Neipa staat voor New England IPA. Het flesje ziet er kleurrijk en sportief uit. We verwachten veel smaak en iets tropisch. Het bier wordt ingeschonken en we zien een mooie troebele IPA. Tijd om te ruiken. Fruitige tonen, citrus, iemand noemt grapefruit, iets zoets, vanille? Zo gaat het nog een tijdje door. Er komen veel verschillende persoonlijke associaties voorbij wat soms wat hilariteit opwekt. We gaan gewoon proeven. Een lekker licht bittertje, zoals je dat gewend bent van een IPA. Toch wel veel citrus aroma’s, de grapefruit komt weer voorbij of toch sinaasappel? Citroen? Het was niet eens gek, maar niemand had het echt goed geraden. Het waren namelijk aroma’s van citrus, passievrucht, perzik, ananas en mango. Er zit een lekker hoppige, bittere en fruitige afdronk in. Een lekker zomerbiertje!

Proef jij deze Jopen Adriaan Wit en Blurred Lines Neipa ook naast elkaar? Laat ons dan weten wat je van dit witbier en deze IPA vindt!

Jopen NEIPA

Geschreven op: 11 augustus 2020
Marel
Redactie HighBeer.nl
Als Content Manager verzorgt Marel de content en fotografie voor HighBeer.nl