Het verschil tussen Herfstbock en Lentebock

Het is ondertussen een fenomeen dat twee keer per jaar plaatsvindt in iedere supermarkt. Een tijdgebonden hype om een populair seizoensproduct. De lente- en herfst bockbieren zijn ieder gelijkgenaamd jaargetijde niet weg te denken van de bierkaart. Voor we naar de verschillen tussen deze twee biertjes kunnen kijken moeten we een stapje verder terug.

Herfst Bock Bier

Wat is Bockbier

Om te beginnen kijken we naar de overeenkomsten tussen de twee biertjes. Waar komt de naam bockbier eigenlijk vandaan? Het maakt overigens niet uit of je Bokbier of Bockbier schrijft, hoewel de officiële, internationale naam met ck wordt geschreven zijn beide schrijfwijzen correct. Bockbier heeft zijn naam gekregen als gevolg van de Beierse uitspraak van de middeleeuwse bierstad waar de oorsprong van dit biertje ligt; Einbeck. Dit werd in deze taal namelijk uitgesproken als “Ainpock” wat resulteerde in “Ein Bock”. Het idee dat het biertje iets met het gelijknamige dier te maken zou hebben is overigens geboren in de marketing die rond dit biertje is opgezet. Enkele kenmerken van dit biersoort is het alcoholpercentage van zo’n 6.5% en de belangrijke rol die het mout speelt. Dit zorgt namelijk voor de karakteristieke karamelachtige smaak van het bockbier. Deze smaken komen het beste tot hun recht als ze gedronken worden uit een tulpvormig glas.

Wat is Lentebok

Lentebock is een variant van het biertje dat te koop is tussen maart en juni en heeft een lichtblonde tot amber kleur. De smaak hiervan is hoppig en fruitig en is een goede combinatie met jonge kazen, gevogelte of een frisse salade. De oorsprong van de lentebock ligt in de gebrekkige kennis over mout en het gebruik hiervan in het 17e eeuws Duitsland. Er werd toen vooral bier gebrouwen in de herfst, winter en lente omdat het in de zomer erg snel bedierf. Dit zorgde ervoor dat aan het einde van de lente de grondstoffen gebruikt werden die over waren. De nieuwe verhouding van alcohol en hop had als gevolg dat het bier houdbaar was tot de zomer. Dit ritueel werd later de lentebock genoemd.

Wat is Herfstbock

Herfstbock is te koop van oktober tot en met februari en is veelal robijnrood tot zelfs donker van kleur met een alcoholpercentage van 5 tot en met 7%. De moutachtige karamelsmaak van dit biertje komt het beste naar voren als het wordt opgediend in een tulpvormig glas. Enkele goede combinaties met eten zijn bijvoorbeeld zoete desserts of gekruide vleesgerechten. De oorsprong van de herfstbock ligt in het bier dat in de winter werd gemaakt van de eerste gerst van de zomeroogst. Dit werd in de winter pas gebruikt omdat toentertijd het rusten en mouten van het geoogste gerst zo’n vier maanden duurde. Door de versnelling in het brouwproces is de herfstbock veel eerder klaar om gedronken te worden en hoeven we niet tot de winter te wachten tot we van dit heerlijke biertje kunnen genieten.

Ben je enthousiast geworden van dit kenmerkende biertje? Probeer dan eens te koken met dit prachtige drankje en maak een lekker stoofpotje met Bokbier. Is bockbier toch niet precies wat bij jouw smaak past en zoek je toch een ander lekker biertje voor de lente? Kijk dan eens bij de lekkerste lentebieren om écht van te genieten. Ben je juist op zoek naar een ander herfstbiertje? Dan kun je deze vinden bij 5 x lekkere herfstbieren.

Lente bock bier

Geschreven op: 13 september 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian onder andere blogs voor HighBeer.nl