Gehaktballen gestoofd in biersaus

8 gehaktballen, 45 minuten bereiden.

Gehaktballen, een typisch Nederlands gerecht. Zoek jouw favoriete (Nederlandse) bier uit en laat de gehaktballen er lekker in stoven. Dit geeft ze zoveel meer smaak! En binnen een uurtje maak je ze helemaal zelf. Ook lekker voor bij het Kerstdiner, daar verras je je vrienden zeker mee.

gehaktballen biersaus

Ingrediënten

✓450 gr gehakt
✓1,5 flesje bier
✓20 gr paneermeel
✓2 el appelstroop
✓2 el ketjap
✓2 el mosterd
✓2 el bloem
✓1 ei
✓2 uien
✓2 teentjes knoflook
✓boter
✓handje peterselie
✓zout en peper naar smaak

Zo maak je de gehaktballen in biersaus

  1. Pak een grote schaal en doe het gehakt hierin.
  2. Voeg de paneermeel, ei, mosterd, ketjap, 1 eetlepel bloem en zout en peper toe.
  3. Kneed het goed door elkaar en maak er 8 gehaktballen van.
  4. Smelt een beetje boter in de pan en braad hierin de gehaktballen tot ze bruin worden.
  5. Snipper ondertussen de uitjes en hak de knoflook fijn.
  6. Schep de gehaktballen uit de pan en leg ze opzij.
  7. Doe dan de ui en knoflook in de pan en fruit aan.
  8. Voeg 1 eetlepel bloem toe en bak mee.
  9. Voeg in kleine scheutjes het bier toe en roer ondertussen goed door.
  10. Als al het bier erbij zit kun je ook de appelstroop toevoegen.
  11. Roer het geheel goed door en leg dan de gehaktballen in de biersaus.
  12. Breng de saus zachtjes aan de kook en laat de gehaktballen een kwartiertje stoven.
  13. Draai de ballen om en haal de deksel van de pan zodat de saus kan inkoken.
  14. Laat de gehaktballen dan nog 15 minuten opstaan.

Als de gehaktballen gaar zijn kun je ze direct serveren. Hak de peterselie fijn en strooi dit erover heen. Je kunt de gehaktballen in biersaus gewoon los serveren of als bijgerecht. Je kunt hier bijvoorbeeld dikke frieten bij maken, rijst bij eten of met stokbrood in de saus dopen.

Lekker bezig met een uitgebreid etentje? Maak dan vooraf biersoep en sluit af met bier-stoofperen.

gehaktballen biersaus