Bierkip voor op de BBQ

Een lekker gerecht om te maken tijdens de warmere lentedagen. De BBQ kan weer onder het stof vandaan gehaald worden. Laat de heerlijke buiten borrel avonden maar komen. En vanzelfsprekend mag een goed stuk mals vlees van de BBQ niet ontbreken. Daarom delen wij het recept van de enige echte klassieker: bierkip voor op de BBQ. Dit gerecht staat beter bekend als beer can chicken of kip op blik. Een sappig, ultra mals gerecht waarbij een gemarineerde hele kip wordt bereid op een blik bier. En vervolgens gegaard op een BBQ. Echter zijn mensen die beweren dat het bier verdampt tijdens de bereiding en smaak geeft aan het vlees, maar niets is minder waar. Ondanks dat het bier geen smaak geeft aan het vlees is het een ongekend succes om dit gerecht te combineren met een lekker koud biertje. Bierkip voor op de BBQ wordt gegarandeerd jouw nieuwe favoriete gerecht!

beer can chicken

4 personen, 2 uur en 30 minuten bereidingstijd

Ingrediƫnten:

-1 hele kip (1 kilo)
-Marinade/kruiden voor de kip naar wens
-Blik bier ( halve liter)

Wat heb je nodig?

-BBQ met deksel
-1 blokje rookhout
-Kernthermometer (met probe aan een draad)

bierkip voor op de bbq

Zo maak je de bierkip voor op de BBQ

Stap 1 kip marineren

Was de kip met water schoon en dep de kip af met keukenpapier. Maak de huid van de kip los van het vlees. Doe de marinade/kruiden onder de huid van de kip. Marineer daarna de buitenkant van de kip met voldoende marinade/kruiden. Laat de marinade minimaal 1 uur intrekken.

Stap 2 BBQ klaarmaken

Zorg dat de BBQ op een temperatuur van 180 graden celsius klaar staat om de kip op te grillen. Laat het rooster van de bbq ook opwarmen tot 180 graden. Mocht de kip niet volledig in de BBQ passen op het rooster met de deksel gesloten, haal dan het rooster eruit. In plaats van een rooster bereid je de kip dan in een aluminium lekbak. Open het blik bier, giet de helft van het bier uit het blik. Gooi dit bier niet weg, dit kan je later nog prima opdrinken. Gooi het rookhout op de brandende kolen.

hele kip

Stap 3 kip garen

Schuif de gemarineerde kip over het geopende bierblik. Controleer de temperatuur van de BBQ. Leg de kip op het midden van het rooster met de borstkant naar de minste kolen. Sluit de deksel van de BBQ. Laat de kip garen op de BBQ gedurende 1 uur. Controleer met de kernthermometer regelmatig de kerntemperatuur van de kip. Heeft de borst van de kip een kerntemperatuur van 76 graden en de dijen een kerntemperatuur van 82 graden? Dan is het tijd om de kip van de BBQ te halen. Leg de kip buiten de BBQ neer en laat hem gedurende 10 minuten rusten. Snijd de kip met een scherp mes aan en geniet van de malse bierkip van de BBQ.

Meer BBQ en bier combinaties?

Heb jij dit recept geproefd en wil je meer? Probeer dan ook eens de BBQ bier pizza en de bier burgers. Of ben je benieuwd naar de beste combinatie van biertjes bij de bierkip van de BBQ? Meer over de beste combinatie lees je in de blog: de lekkerste bieren bij de BBQ.

BBQ

Geschreven op: 3 mei 2022
Zee
Redactie HighBeer.nl
Als Content Medewerker werkt Zee onder andere aan het schrijven van blogs voor HighBeer.nl.