Wat is Craft Beer?

De termen vliegen je tegenwoordig om de oren; Bockbier, IPA, Quadrupel en Craft Beer. Vandaag kijken we naar de laatste van dat rijtje. Wat is Craft Beer nu eigenlijk en is het wel echt zo verschillend van alle andere Speciaalbiertjes? Wij geven je alle ins en outs van dit bijzondere biersoort.

craft beer

De oorsprong van Craft Beer

De geschiedenis van Craft Bier begint in de Verenigde Staten in 1978. In dit jaar werd het verbod op het thuisbrouwen van drank opgeheven. Dit was een overblijfsel van de drooglegging uit de jaren ‘20. Omdat het opeens weer legaal was om vanuit huis allerlei alcoholische dranken te maken pakten veel Amerikanen de liefde voor het brouwen weer op. Dit resulteerde in een enorme variatie aan nieuwe biertjes die door alle huisbrouwerijen gemaakt werden.

De kenmerken

Bij Craft Beer staat de passie voor het ambacht centraal. Het is belangrijk dat de liefde voor bier een grote rol speelt bij het brouwen. De trend is een reactie van de kleine, onafhankelijke brouwerijen op de jarenlange dominantie van de grote namen op de markt. De groeiende vraag naar bijzondere biertjes van de consument zorgt voor een toename van brouwerijen en biersoorten. Craft Beer is vaak vernieuwend en er wordt veel mee geëxperimenteerd. De kleine batches vol met nieuwe smaken worden makkelijk aangepast naar de visie van de brouwer. Vaak leidt dit tot allerlei nieuwe ontdekkingen en combinaties die later weer door de grote merken worden overgenomen.

Kleine vs. grote brouwerijen

Voor veel mensen staat de naam Craft Beer gelijk aan Speciaalbier. Het grote verschil is dat veel Speciaalbier door de grote commerciële merken wordt gebrouwen en Craft Beer echt vanuit de passie van kleine brouwerijtjes ontstaat. De grote merken zien het aandeel op de biermarkt kleiner worden en kopen dus zo nu en dan een ambachtelijk brouwerijtje over. Toch blijft het verschil duidelijk: kleine brouwerijen brouwen vaak in kleine batches met een grote variatie aan smaken. Grote commerciële brouwerijen richten zich vooral op het brouwen en verkopen van grote volumes bier met winst als belangrijkste doel.

Marketingterm of biersoort?

Door de overnames van kleine brouwerijen is het lastiger geworden om ‘echt’ Craft Beer te herkennen. Op die manier wordt de naam steeds meer een marketingterm. Dit schept het beeld dat je biertje is gebrouwen door een kleine ambachtelijke brouwer terwijl het eigenlijk is gemaakt door een commerciële brouwerij. Dit heeft natuurlijk geen gevolgen voor de smaak, die blijft bij ieder Craft Biertje even heerlijk.

Benieuwd geworden naar meer speciaalbier?

Ik kan me voorstellen dat het water je in de mond is gelopen van het lekkere Craft Beer. Kijk ook eens bij de populairste speciaalbiertjes, misschien staat jouw favoriet er ook wel tussen! Tot slot kun je er ook voor kiezen om je te laten verrassen met allerlei heerlijke biertjes met bijpassende hapjes. Reserveer eens een High Beer bij jou in de buurt en ontdek alle nieuwe biersmaken.

craft beer 2

Geschreven op: 12 oktober 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian onder andere blogs voor HighBeer.nl