Waar wordt bier van gemaakt?

Er zijn heel veel verschillende bieren die allemaal anders smaken. Maar hoe wordt dat bier gemaakt? En waar zitten die verschillen dan in? We weten allemaal wel dat het begint bij een graankorrel. Maar hoe resulteert dit in dat heerlijke frisse alcoholische drankje?

De ingrediënten

Voordat je iets gaat maken, moet je natuurlijk weten wat je allemaal nodig hebt om dit te maken. Ook bier heeft een ingrediëntenlijstje: water, graan, hop en gist. Met deze vier ingrediënten kun je in principe al bier maken. Het proces is echter wel erg lastig. Daarom bestaan er zoveel verschillende bieren. Als je iets afwijkt van het proces, kan de smaak al heel erg veranderen.

bier gemaakt

Mouten

De beste granen worden geselecteerd voor jouw biertje. Deze granen worden verwerkt tot gedroogde, gekiemde korrels. Dit wordt gedaan door de granen eerst te weken en daarna een paar dagen in de kiemkast te leggen. Door de warmte groeit er een wortel uit de gerst, dit heet ontkiemen. Hoe warmer de lucht, hoe donkerder de gerst wordt. Hoe donkerder de gerst, hoe donkerder het bier wordt. Als de korrels gedroogd en gekiemd zijn, noem je deze mout.

Schroten

Het vermalen van de gedroogde mout heet schroten. Hierbij komt er zetmeel los, wat kaf wordt genoemd. Dit moet heel grof gemaald worden, zodat het kaf niet beschadigt. Hierdoor wordt het bier namelijk zuur.

Maischen

Het schroot wordt in water opgelost. Dit water wordt rustig verwarmd. Dit is meestal eerst 50 graden, dan 65 graden en tot slot 75 graden. Tussen de temperatuurwisselingen is er altijd een pauze om het mengsel even te laten rusten. De duur van de verwarmings periodes tasten de smaak van het bier aan.

Klaren

Het maischen heeft ervoor gezorgd dat er een mooie vloeistof is gekomen. Deze vloeistof is wel erg troebel en er drijven nog bestanddelen in rond die niet meer nodig zijn. Tijdens het klaren wordt de vloeistof gefilterd. Deze gefilterde vloeistof heet wort.

Koken

De wort is de basis van het bier. Tijdens het kookproces wordt hier hop aan toegevoegd. Je hebt vast wel eens van hop gehoord. Hop zorgt ervoor dat bier een bittere smaak krijgt en dat er een mooie schuimlaag op komt te staan.

Gisten

De wort is nu klaar om te vergisten. Bij het vergisten wordt de wort gefilterd, gekoeld en wordt er gist aan toegevoegd. Hierbij worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Er zijn verschillende manieren van gisten, zoals een hoge gisting en een lage gisting. Dit is het verschil tussen lager bier (pils) en speciaalbier. Wil je hier meer over weten? Lees dan wat het verschil is tussen pils en speciaalbier.

Bottelen

Voordat het bier wordt gebotteld, wordt het vaak nog een keer gefilterd. Zo ontstaat er mooi helder bier. Het bier wordt in de flesjes gestopt (bottelen) en dan is het klaar voor verkoop of consumptie. Wil jij graag kennismaken met de smaak van verschillende bieren? Dan is een High Beer echt wat voor jou!

bier gemaakt

Geschreven op: 7 mei 2020
Marel
Redactie HighBeer.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighBeer.nl