Combineer vis met bier

Je hoort vaak de combinatie visgerechten met wijn, maar wist je dat bier ook lekker is bij vis? Het Nederlands Visbureau en de Nederlandse Brouwers zijn aan de slag gegaan met vergeten vissoorten. Deze vissoorten zijn de combineren met populaire bieren!

Vis en bier

Vis en bier geeft plezier

Bier wordt vaak geassocieerd met bbq’en of lekkere vleesgerechten. Bier is dus ook prima te combineren met vis. Je moet ervoor zorgen dat de smaak van de vis niet wordt overheerst door het bier. Kies dus niet voor een heel zwaar biertje of een hele zoete. Dan proef je de vis niet meer en dat is zonde. Maar welke biertjes kies je dan wel? Dit hangt erg af van het soort visgerecht. Wij geven wat tips.

Visgerechten voelen licht aan

Visgerechten in combinatie met roomsauzen, uitgesproken smaken of een pikant karakter voelen vaak alsnog licht aan. Je kan daarom spelen met vooral kruidig, fruitig, bitter of zuur bier om een contrast te maken. Voorbeelden van ideale bierstijlen/biersoorten zijn bijvoorbeeld: brett bier, goose, session, oud bruin, oude gauze, IPA, witbier of blond bieren.

Zoek een balans

Het gerecht en het bier moet met elkaar matchen. Als er geen balans is tussen de smaken en de aroma’s, dan is er geen sprake van een pairing. Je kunt bepaalde accenten versterken, bijvoorbeeld door de zuurheid van oud bruin de zure toets in het gerecht te laten accentueren. Zoek dus altijd naar een evenwicht.

Ga voor rookbier

Gerookte haring, gerookte zalm en gerookte makreel zijn vette vissen die sterk van smaak zijn. Rookbieren hebben een smaak die aan deze vissoorten doet denken. Maar een normale pils of een Britse ale is ook een ideale combinatie bij gerookte vis.

Viscarpaccio

Combineer een viscarpaccio van zalm met bruin bier. Het bier met de lichte zure noot vormt een goed balans met de zure toets van limoen. De moutige en zoete toets van het bier zorgt voor een mooi samenspel met de vis. Liever viscarpaccio van witte vis? Kies dan een lichtzuur witbiertje.

Fish&chips

Hou je meer van gefrituurde vis? Dan ben je vast bekend met het gerecht fish&chips. Bij dit gerecht past stevig bitter bier zoals een IPA. De hopbitterheid geeft perfect evenwicht aan het vet van het gerecht.

Zelfs sushi kan met bier

Bij sushi past een licht verfrissend biertje. Wist je dat de hopsmaak van pils de smaak van sojasaus en rauwe vis versterkt? Je zou kunnen kiezen voor klassieke witbieren, een niet te bitter pilsje van de tap, een bruisende Saison of champagnebier. Hou je van een vleugje zoet? Dan kan je prima een kleurrijk fruitbiertje nemen bij jouw sushi gerecht. Zeker bij sushi met omelet, garnalen, krab of coquilles die van zichzelf al wat zoet zijn. Je zou ook kunnen kiezen voor Japans getinte bieren, die bestaan natuurlijk ook nog! Deze bieren zijn vaak gebaseerd op basis van groene thee. Die van iKi bijvoorbeeld, met quzu en gember.

Proost!

Ben je enthousiast over het combineren van bier bij je gerechten? Benieuwd naar nog meer opties? Zo kies je bier uit bij je gerechten.

sushi en bier

Geschreven op: 4 februari 2021
Jessica
Redactie HighBeer.nl
Als afstudeer communicatie stagiair werkt Jessica onder andere aan het schrijven van blogs voor HighBeer.nl