Is bier van de tap echt lekkerder?

In de wereld van bierliefhebbers is er een eindeloze discussie gaande over de vraag of bier van de tap daadwerkelijk lekkerder is dan bier uit bijvoorbeeld een flesje of blik. Terwijl sommigen zweren bij de vers getapte variant, beweren anderen dat het geen verschil maakt. Wij zochten voor je uit of bier van de tap echt lekkerder is. Lees je mee?

Bier van de tap

De smaak van bier is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar veel bierliefhebbers beweren dat bier van de tap superieur is aan bier uit een flesje of blik. Dit heeft te maken met een aantal factoren.

Koolzuur inbreng

Ten eerste is de koolzuur inbreng anders bij bier van de tap. Bij het tappen van bier wordt het koolzuurgehalte nauwkeurig gecontroleerd, wat resulteert in de juiste hoeveelheid bubbels die het bier een verfrissende en levendige smaak geven. Bier uit een flesje of blik kan soms wat ´vlakker´ aanvoelen.

Temperatuur

Daarnaast kan de temperatuur een rol spelen. Bier van de tap wordt meestal geserveerd op de ideale temperatuur, wat de smaak en aroma’s van het bier ten goede komt. Het kan zijn dat bier in flessen of blikken niet altijd dezelfde optimale temperatuur behoudt tijdens bijvoorbeeld transport en opslag, waardoor de smaak mogelijk minder goed tot zijn recht komt.

Schuimkraag

Een andere factor is de schuimkraag. Bier van de tap heeft vaak een rijke en stevige schuimkraag: veel beter dan de schuimkraag van bier uit een flesje of blik. Dit schuim kan de geur en smaak van het bier verbeteren, waardoor de totale beleving aangenamer wordt.

Blootstelling aan lucht

Tot slot kan de blootstelling aan lucht een rol spelen. Bij het tappen van bier komt er minder zuurstof in contact met het bier, omdat het rechtstreeks uit het vat naar het glas stroomt. Dit kan oxidatie verminderen, wat kan leiden tot een frissere en minder ‘muffe’ smaak.

Is bier van de tap dus echt lekkerder?

Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag of bier van de tap echt lekkerder is, zijn er verschillende elementen die kunnen bijdragen aan de perceptie van een betere smaakervaring. Je kan het beste zelf experimenteren en ontdekken wat jouw voorkeur heeft. Of je nu geniet van een getapt biertje in de kroeg of thuis een flesje opent, uiteindelijk draait het om het plezier dat je haalt uit je bierervaring. Het maakt niet uit wat daarin jouw voorkeur of de voorkeur van iemand anders heeft.

Op zoek naar meer punten van discussie?

Binnenkort een middagje borrelen gepland staan met je vrienden? Bekijk dan ook eens het verschil tussen bier en pils of check jullie kennis over welke bieren speciale bierglazen hebben. Vraag vooral wat iedereen denkt: wie weet brengt het wel hele leuke en leerzame discussies op gang!

Geschreven op: 5 juni 2023
Anne
Redactie HighBeer.nl
Als content medewerker werkt Anne o.a. aan het schrijven van blogs voor HighBeer.nl