Een keer wat anders? Probeer bananenbier!

Heb je ooit gehoord van bananenbier? Nu hoor ik je denken, bier gemaakt van bananen? Ja echt! In Kenia is het ook wel bekend als urwaga. Bananenbier wordt soms gedronken tijdens bepaalde ceremonies en rituelen. Bananenbier is echt Afrikaans, het is het traditionele bier van de Massai.

Bananenbier

Bananen rijpen

Je vraagt je vast af hoe bananenbier wordt gemaakt. Het wordt gemaakt van rijpe, maar nog niet rotte, Oost-Afrikaanse hooglandbananen. Het rijpen van de bananen wordt bevorderd door een gat in de grond te graven en dit te bedekken met gedroogde bananenbladeren. Die bananenbladeren worden vervolgens in de brand gestoken. Daar worden weer verse bananenbladeren op gelegd en daarop weer de onrijpe bananen. Tot slot worden die weer bedekt met rijpere bananen, bladeren en stukken hout. Na vier tot zes dagen zijn de bananen rijp genoeg. Tijdens regentijd worden de bananen gerijpt door ze op een rek vlakbij kookvuur te hangen.

Banaan soorten en productie

Er worden twee soort bananen gebruikt voor bananenbier. Dat zijn de sterk smakelijke igikashi en de iets mildere igisahira. De mix van bananenbier bestaat voor een derde deel uit de igikashi en voor een tweede deel uit de igisahira. Wanneer de bananen rijp zijn, worden ze met de hand geschild. De bananen worden dan gekneed tot ze zacht zijn en het sap wordt gefilterd tot een heldere bananen sap. Het bananen sap wordt vervolgens weer verdund met water.  De sorgo wordt gemalen, licht geroosterd en uiteindelijk toegevoegd aan het bananen sap. Deze mix moet in totaal 24 uur gisten waarna het gefilterd wordt. Het bier wordt in glazen of plastic flessen gegoten. In de industrie wordt het bier eerst gepasteuriseerd (kort verhitten van voedsel om bacteriën te vernietigen) om gisting te stoppen en de houdbaarheid te vergroten.

Lekkere bananenbier

Nu komt het leukste van het verhaal, het bananenbier die jij kan gaan proeven! Want in Nederland is de Mongozo Banaan te verkrijgen. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het biertje een lichte banaansmaak. Wel proef je het biertje pas echt goed tijdens de afdronk. Het bier heeft uiteraard een gele kleur van rijpe bananen. Het heeft een alcoholpercentage van 3,6 procent en is niet erg bitter. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een zoet fruitbiertje. Wat ook wel logisch is vanwege de banaan. Tot slot is dit biertje in het bezit van het Max Havelaar Fairtrade keurmerk, wat betekent eerlijke handel voor de boeren en telers.

Ben je benieuwd naar nog meer lekkere fruitige biertjes? Lees meer over fruitige Radlers!

Geschreven op: 2 september 2021
Jessica
Redactie HighBeer.nl
Als Content Medewerker werkt Jessica onder andere aan het schrijven van blogs voor HighBeer.nl.