Donker bier voor de donkere dagen

Het einde van het jaar komt alweer stiekem in zicht en de dagen worden steeds korter. Om in deze soms koude dagen goed op temperatuur te blijven moet je vooral goed blijven drinken. Een heerlijk stevig biertje werkt fantastisch als een inwendige kachel en geeft jou het warme gevoel om de komende winter door te komen. Speciaal voor de donkere dagen hebben we voor jou lekker bijpassend donker bier opgezocht!

donker bier

Gouden Carolus Whisky Infused – Brouwerij Het Anker

De alom bekroonde Gouden Carolus Whisky Infused is een intense quadrupel voor de gevorderde bierdrinker. Met een mooie roodbruine kleur is dit biertje helder en donker tegelijk. Bij het ruiken aan dit biertje ontdek je waarschijnlijk een lekkere chocoladegeur. De eerste slokken van de Gouden Carolus onthullen alle kruidachtige smaken waar ook chocolade weer in te herkennen is. Neem deze stevige quadrupel met een lekker kaasplankje of een zoet chocolade toetje. Dit donkere bier is heerlijk tijdens een gure winteravond.

Kasteel Donker – Kasteel Brouwerij

Dit sterke maar toch toegankelijke biertje is verrassend zoet en heeft veel extra uitgesproken smaken. Na kort ruiken merk je dat er veel te ontdekken is bij de Kasteel Donker. Zo kom je onder andere in contact met geuren als kruidig en moutig maar ook chocolade en karamel zijn niet uitgesloten. Dit zoete biertje smaakt fantastisch in combinatie met vette vis, een uitgebreid kaasplankje of een goed gekruid vleesgerecht.

Guinness Extra Stout – St. James’ Gate brewery

Na een klein stapje terug van alle hoge alcoholpercentages komen we terecht bij een bekend donker biersoort, de Stout. Dit Engelse biertje is vaak zwart van kleur en heeft een bijzonder kleine schuimlaag. De Guinness Extra Stout is licht zoet van smaak. De kleur is zwart en het bier heeft een moutige en gebrande geur. Neem de Extra Stout met een lekkere vette worst of wat fish en chips.

Blackbock – vandeStreek brouwerij

Het enige bockbiertje van deze lijst. Dit bijna zwarte bier heeft een mooie schuimlaag en bevat erg weinig koolzuur. Al deze factoren zorgen ervoor dat het bier soms lijkt op een Porter of Stout. Toch is de Blackbock een echt donker bockbier en heeft de onmiskenbare lichte zoetheid en koffietonen. Probeer de Blackbock eens met pittige spareribs of lekker vette vis.

Corsendonk Pater – Brouwerij Corsendonk

Dit historische biertje verdween bijna in de geschiedenis tot brouwerij Corsendonk van het faillissement werd gered door de familie Keersmaeker. Wij zijn enorm blij dat dit gebeurd is want wij kunnen dit krachtige bier voor geen goud missen. De Corsendonk Pater is een stevige brown ale met veel diepgang. De kleur van dit bier is prachtig kastanjebruin met een mooie witte schuimkraag. De diepgang van het bier is te ontdekken in de smaak. Deze is namelijk kruidig, moutachtig en zoet tegelijk. Bij iedere slok ontdek je weer nieuwe smaken. De Corsendonk Pater smaakt het lekkerste bij goed gekruide vleesgerechten.

Op zoek naar minder donker bier?

Houd je van bier maar is donker bier niet helemaal jouw smaak? Gelukkig zijn er nog ontelbaar veel overheerlijke biersoorten om te ontdekken. Kijk bijvoorbeeld bij de lekkerste speciaalbiertjes, misschien zit jouw (nieuwe) favoriet er wel tussen! Ook kun je nieuwe smaken ontdekken door een gezellige High Beer te doen met al je vrienden. Met al onze High Beer locaties is er ongetwijfeld één bij jou in de buurt!

donker bier 2

Geschreven op: 1 november 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian onder andere blogs voor HighBeer.nl.