Deze 5 bierglazen passen het beste bij jouw bier

Om te zorgen dat alle smaken van bier tot zijn recht komen, moet je het bier uit het juiste glas drinken. Het bierglas heeft namelijk erg veel invloed op de smaak en geur. Er zijn heel veel bierglazen, om jou een idee te geven hebben wij er 5 (populaire) uitgekozen.

Er is een lange zoektocht geweest naar hét perfecte bierglas. Voordat bier uit een glas gedronken werd, is er veel meer geprobeerd. Eentje die je misschien wel kent is een bierpul van aardewerk, die zie je soms nog. Maar bier werd ook gedronken uit hout, zandsteen, tin en nog veel meer. Toen het produceren van glaswerk werd ontdekt, kwamen ze erachter dat bier het beste smaakt in een glas. Pas daarna kwamen alle verschillende bierglazen.

Bierglazen

Fluitje/Vaasje

Een van de meest voorkomende bierglazen in Nederland zijn het fluitje en het vaasje. Deze bierglazen zijn erg geschikt voor lager bier (pils). Een fluitje is een recht, lang glas waar 20 cl bier in past. Doordat het een klein glas is, wordt het bier beschermd tegen zuurstof. Hierdoor wordt de schuimlaag langer vastgehouden. Wanneer je een pilsje bestelt in Nederland, krijg je meestal een vaasje. Dit glas is niet helemaal recht, maar is toenemend in vorm. Hier past 25 cl bier in. Doordat het glas iets uitloopt komt er net wat meer zuurstof bij het bier waardoor de smaken goed tot zijn recht komen.

bierglas vaasje

Tulp

De Tulp is een heel veelzijdig bierglas. Heel veel bieren komen goed tot hun recht in dit bierglas. Vooral veel speciaalbieren worden hieruit gedronken. Dit is dus altijd een goed glas om in huis te hebben. De vorm van het bierglas houdt de aroma’s goed vast, daarnaast is er ruimte voor een mooie schuimkraag. De enige bieren die meestal niet uit een Tulp worden gedronken zijn witbieren, weizen en pilsner.

AnDer

Bij een High Beer zie je vaak een AnDer bierglas. Dit is een proefglas, een glas wat vooral gebruikt wordt bij bierproeverijen. De naam van het bierglas is ontstaan doordat het vernoemd is naar de ontwikkelaar biersommelier André Köppen en bierconsultant Derek Walsh. In de ronde bolling en de nauwe sluiting blijven de aroma’s van het bier goed hangen. Door het reliëf onderin het glas ontstaat er een optimale schuimlaag. Daarnaast is het bierglas wat kleiner, waardoor er meerdere kleine hoeveelheden geproefd kunnen worden.

proefglas

Weizen glas

De naam van het glas zegt het eigenlijk al: dit is een bierglas voor weizen. Vooral veel Duitse Weizen bieren worden hieruit gedronken. Het is een hoog glas waar 50 cl bier in past. Het glas loopt een beetje uit waardoor er een mooie bolling ontstaat voor de schuimkraag. Bij het inschenken moet je het glas goed schuinhouden en de weizen rustig inschenken. Dit bier schuimt namelijk veel meer dan pils.

Pul

Als je een pilsner bestelt in Duitsland of Oostenrijk, dan krijg je waarschijnlijk een Pul. Meestal krijg je hier namelijk 50 cl bier, wat perfect past in een Pul. De Pul is een van de zwaarste en dikste bierglazen. Doordat het bierglas zo dik is, blijft het bier lang koud. De Pul zie je ook bij de meeste Oktoberfesten. Dit komt mede doordat je goed kunt proosten met dit glas, het breekt namelijk niet zo snel.

Wil je ook wat meer te weten komen over de verschillen tussen pils en speciaalbier? Lees dan ook het artikel: wanneer is bier speciaalbier?

Pul