Combineer chocolade met bier

Op papier lijkt het een gouden formule maar in de praktijk zijn er relatief weinig mensen die de combinatie tussen deze twee favorieten aandurven. Vaak wordt er voor een hartig hapje gekozen als er gezellig bier wordt gedronken. Vandaag laten wij zien dat het ook anders kan. En vertellen we hoe jij dit weekend je vrienden kan verrassen met chocolade bij het bier!

chocolade en bier

Witte chocolade

Deze lichte vorm van chocolade sluit goed aan bij lichtere biersoorten als de pilsner of een pale ale. De lage alcoholpercentages en zachte smaken van dit bier passen goed bij de zoetheid van de witte chocolade. Ook fruitige bieren passen goed bij een stukje witte chocolade.

Melkchocolade

Bij melkchocolade kan je twee kanten op; kiezen voor de lichtere bieren, de pilsner of pale ale net als bij de witte chocolade. Ook kun je kiezen voor de kant van de donkerdere bieren met bijvoorbeeld een stout. Beide biersoorten sluiten goed aan bij de chocolade, ook al geven ze een hele andere smaaksensatie.

Pure chocolade

Bij pure chocolade zit een groot verschil in de percentages cacao, dit kan verschillen van 54% cacao tot wel 90% cacao. De cacao zorgt voor de bittere smaak en is dus iets waar je rekening mee moet houden bij het kiezen het ideale biertje. Zo smaakt een iets zoetere melk/havermout stout goed met iets lagere cacaopercentages. Bij hogere percentages is juist een stevige, droge stout een goede aanvulling op de smaken van de chocolade.

Chocolade met vulling

Chocolade met toevoegingen als stukjes fruit of noot kun je goed combineren met bieren die ingrediënten hebben die overeenkomen. Neem bijvoorbeeld chocolade met nootjes, dan kun je kiezen voor een Belgische dubbel door de nootachtige smaken die dit biertje heeft. Heb je een fruitig stukje chocolade waar bijvoorbeeld stukjes framboos of kers in zitten? Dan kun je kiezen voor een Lindemans framboos. Je zal verbaasd zijn over de nieuwe smaken die je in het bier ontdekt als gevolg van de zoetheid van het stukje chocolade!

Tips

Passen deze combinaties niet binnen jouw smaak? Dan hebben wij nog een paar tips hoe je zelf een succesformule voor bier en chocolade kunt opstellen.

  •  Zoek overeenkomsten tussen het bier en de chocolade, zo gaan bijvoorbeeld lichtere bieren als pilsner goed met lichte chocoladesoorten als melk en witte chocolade. Dit betekend dat ook zware, donkerdere bieren als porters of stouts goed samengaan met donkere, pure chocolade.
  •  Ben je van plan een proeverij te organiseren met bier en chocolade, begin dan bij de meest lichte varianten en bouw zo op naar de donkerste bieren en chocoladesoorten.
  • Naast kleur spelen ook smaken en ingrediënten een rol bij het matchen. Zo gaan bieren met een noot- en karamelachtige smaak goed samen met bijvoorbeeld een snickers.

Ben je enthousiast geworden van alle nieuwe mogelijkheden maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan een kijkje op Hoe organiseer je jouw eigen High Beer  of verwen jezelf met een compleet verzorgde High Beer bij jou in de buurt!

chocolade bier 2

Geschreven op: 9 september 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian blogs en andere content voor Highbeer.nl