Bierbrouwerijen waar je echt langs moet gaan

Een koud blond biertje op een mooie zomerdag of een donker biertje bij de openhaard is altijd een goed idee. Dit bier is een natuurlijk product gemaakt van water, graan, hop en gist. Voor het brouwen is enige vakmanschap nodig. Bij deze stoere bierbrouwerijen kun je langs om te kijken hoe ze te werk gaan en natuurlijk om een biertje te proeven!

High Beer

Brouwerij de Molen in Bodegraven

De Molen is een craftbeer brouwerij en is in 2019 op de 30e plek van beste bierbrouwerijen ter wereld gekomen. Het is bekend om zijn gevarieerde biersoorten, die worden gebrouwen in stijlen op basis van eigen voorkeur. In 2004 zijn ze begonnen in de korenmolen de Arkduif langs de Oude Rijn. Inmiddels zijn ze verhuisd naar verderop in de straat. Er wordt gebrouwen en gekookt, daarnaast is er een Bierwinkel, zijn er rondleidingen, arrangementen en ruimte voor feesten. Elk jaar organiseren ze een Borefts Bier Festival.

Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam

‘t IJ brouwt sinds 1985 Amsterdams speciaalbier. Kasper Peterson trad met zijn band vaak op in België en ontdekte zijn interesse in het bier. De speciaalbieren die hij daar dronk, werden niet in Nederland gebrouwen. Kasper besloot zelf bier te gaan brouwen en zo ontstond IJbier. Naast de bierbrouwerij opende hij ook een eigen proeflokaal en terras. Inmiddels zijn er twee nieuwe eigenaren en zijn bierstijlen als I.P.A. geïntroduceerd.

Tommie Sjef Wild Ales in Den Helder

De jonge bierbrouwer Tommie Sjef Wild Ales ontdekte zijn liefde voor bier toen hij op een terras in Antwerpen een Geuze dronk. Hij besloot zelf ‘zo’n oerdrank’ te gaan maken. Hij opent een eigen brouwerij in Den Helder en richt zich vooral op wilde bieren zoals Lambieken.

De Moersleutel in Alkmaar

De Moersleutel in Alkmaar is in 2015 opgericht door 4 broers en zijn met de ouders samen eigenaar van zowel de Moersleutel, als Zomerdijk Brewing and Blending. De naam Moersleutel komt vanuit hun eigen achtergrond, ze zijn alle 4 technisch en handig. De bieren die gebrouwen worden krijgen ook kenmerkende namen, zoals ‘Motorolie’ en ‘Je Moer’. Motorolie is een biertje met dikke textuur, veel smaak, chocolade tonen en mooie moutbitters.

Brouwerij ‘t Uiltje in Haarlem

Voor een speciaalbiertje in Haarlem is Uiltje Bar de ideale locatie, deze bar verkoopt bier van Brouwerij ‘t Uiltje. Ze hebben maar 1 missie en dat is ‘to brew f*cking great beer’, of terwijl gewoon mega goed bier brouwen. De beste hollandse biertjes met hoge kwaliteit. Tijdens de rondleiding draait het om gezelligheid en de ultieme beleving van het bier.

Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder in Den Haag

Sinds 2014 wordt er bier gebrouwen in Kloosterbrouwerij in het centrum van Den Haag. Achter het bier dat gebrouwen wordt, zit wel degelijk een filosofie. De broeders zeggen dat we worden overladen met prikkels en dat mensen het dagelijkse leven vaak vluchtig en oppervlakkig ervaren. Het is belangrijk om essentiële dingen tot ons te nemen. Tijd en rust nemen om aandacht te schenken wat we echt belangrijk vinden. Dit willen de Haagsche Broeders uitdragen met het gebrouwen bier. De beste biertjes zijn de Prior en de Novice.

Brouwerij Kees in Middelburg

Kees Bubberman kan ‘doorsnee’ gebrouwen bieren net waarderen en richtte daarom in 2015 zijn eigen Brouwerij op. Hij brouwt speciale seizoensbieren en doet samenwerkingen met andere brouwerijen. De bieren hebben een hip uiterlijk en bijzondere smaken, zoals Caramel Fudge Stout. Brouwerij Kees staat met vijf bieren in de Nederlandse top 50 en in 2016 is hij verkozen tot een van de beste nieuwkomers wereldwijd.

Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden

De naam van de brouwerij komt van Pier Gerlofs Donia. Dit was een vrijheidsstrijder die Friesland rond 1517 beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Door zijn reusachtige gestalte en zijn kracht werd hij Grutte Pier genoemd. In 2015 is de Brouwerij in Leeuwarden geopend en met het eerste bier de Grutte Pier Tripel werden meteen prijzen gewonnen. Momenteel hebben ze 7 biersoorten en is het doel om mensen te laten waarom het belangrijk is om goed bier te drinken.

Bierbrouwerij de Koningshoeven in Noord-Brabant

Deze bierbrouwerij brouwt sinds 1884 bier en hier werd het allereerste trappistenbier van Nederland gebrouwen. De Franse monniken in Berkel-Enschot moesten in levensonderhoud voorzien en besloten bier te gaan brouwen. Het bier staat tegenwoordig vooral bekend onder de naam La Trappe en de uitblinker is La Trappe Quadrupel. Het is dus een bierbrouwerij met geschiedenis.

Bronckhorster Brewing Company in de Achterhoek

Naast prachtig landschap heeft de Achterhoek nog meer te bieden. Namelijk een brouwerij met verschillende biersoorten. Volgens de oprichter, Steve Gammage, bepaalt de keuze van het gist hoe goed je bier wordt. De brouwerij is omringt met prachtig, historisch landschap en zijn betrokken bij de lokale gemeenschap. De kwaliteit van bieren is belangrijk en daarom worden de beste ingrediënten gecombineerd met een getalenteerd team.

Probeer ook eens een High Beer

Enthousiast geworden van deze bierbrouwerijen? Dan kun je ook een keer een High Beer proberen. Een High Beer lijkt op een bierproeverij, zoals bij de bierbrouwerijen. Verschillende bieren proeven onder het genot van snacks, een borrelplank of lekkere kaasjes. Hierbij worden bijpassende speciaalbieren geserveerd. Wij hebben de leukste High Beer locaties per stad voor jou geselecteerd.

Bier brouwen